Olkapään ongelmat ja kuntoutus, mukana videot olkapään kotikuntoutukseen

Olkanivel on rakenteellisesti ihmisen nivelistä liikkuvin, koska olkavarren pää on neljä kertaa suurempi kuin vastaava lapaluun nivelkuoppa.

Olkapään kipuihin vaikuttavat yksilölliset sisäiset ja ulkoiset tekijät. Sisäiset tekijät ovat esimerkiksi ikä ja aiemmat vammat, kun taas ulkoisilla tekijöillä viitataan kokonaiskuormitukseen, eli fyysisen aktiivisuuden nousu tai lasku voi olla suhteellisesti liian suuri lyhyellä aikajaksolla.

Usein olkapään vaivoissa puhutaan kiertäjäkalvosin eli rotator cuff- lihaksista ja ne ovatkin merkittävässä roolissa kontrolloidussa yläraajan liikuttelussa. Tavallisin ongelma on jokin lihakseen tai jänteeseen liittyvä, kuten venähdys, repeämä, yli- tai alirasitus. Jänne- ja lihasrakenteiden lisäksi kiertäjäkalvosimen alueella on paljon muita rakenteita, kuten nivelsiderakenteita, jotka voivat oireilla samantyyppisesti kuin jännekivut. Kuitenkin se, mikä rakenne ärsytyksen aiheuttaa, voi olla haastavaa erottaa.

Rotator cuff lihasten lisäksi lapaluun lihasten toiminnalla on suuri vaikutus olkapään ja niska-hartiaseudun kipuihin ja toimintahäiriöihin. Lapaluu toimii olkapään tukevana perustana. Jotta olkanivel voi toimia optimaalisesti, tarvitsee se tukevan ja vahvan perustan eli lapatuen. Hartiarenkaan liikekontrolli, lihasten oikea-aikainen toiminta ja riittävä lihasvoima ovat edellytys yläraajan hyvälle toiminnalle. Esimerkiksi kättä ylös nostaessa, tulee lapaluun kiertyä ylös ja kallistua taakse, jotta käden hyvä liikelaajuus on mahdollista. Olkanivelen kiputilan hoito on ensisijaisesti konservatiivinen eli ei-leikkauksellinen. Olkapään kipua kuntouttaessa otetaan huomioon hartiarenkaan lisäksi aina koko keho; erityisesti selkärangan toiminta ja liikkuvuus vaikuttavat oleellisesti olkapäähän. Olkapään kiputilojen fysioterapiassa pääpaino on terapeuttisessa harjoittelussa. Harjoittelu on yksilöllistä ja nousujohteista. Manuaalista käsittelyä voidaan käyttää tarpeen mukaan kuntoutuksen tukena.

Videoilla on kaksi harjoitetta, joita olkapääkipuun voi kokeilla. Liikkeet ovat kuitenkin vain esimerkkejä olkapään kuntoutuksesta ja yksilölliset harjoitteet vaativat aina laajan tutkimisen.Kirjoittajat ovat Kuntomon fysioterapeutit Marjaana Koivuranta ja Piia Vänttilä, Kempeleen Zeppeliinin toimipisteestä. Marjaana on äitiysfysioterapiaan sekä tuki- ja liikuntaelinvaivoihin erikoistunut fysioterapeutti. Piia on fysioterapian koulutuksen lisäksi Lisäksi koulutettu hieroja ja tällä hetkellä opiskelen myös liikuntaneuvojaksi.

Fysioterapia aikoja heille voi varata kätevästi Kempeleen toimipisteeseen Zeppeliiniin sähköisen ajanvarauksen kautta tästä!PERUUTUKSET