Kuntoutusesimerkki.
Kuinka nilkkamurtuma hoidetaan

Urheilijoiden kuntoutuksen ammattilaiset löydät Kuntomosta. Kuvassa Fysioterapeutti Pasi Lieto. Pasi ottaa vastaan Etu-Lyötyssä ja Linnakankaalla

Usein nilkkamurtuma jälkeen raaja on kipsattuna. Kipsaus aika riippuu vamman vakavuudesta ja laajuudesta.

Kuntouksen alussa hyödynnetään erilaisia manuaalisia tekniikoita, jotta kipsihoidon jälkeen lihastoiminta saadaan palautettua ja asiakas kykenee aktivoimaan pohjelihaksia.

Lisäksi tasapainoharjoittelu aloitetaan varhaisessa vaiheessa, jolla palautetaan nilkan asentotuntoa sekä kehitetään loukkaantuneen raajan tasapainoa.


VOIT VARATA AJAN FYSIOTERAPIAAN TÄSTÄ

Alkuun hyödynnetään staattisia pitoja halutulla nivelkulmilla, koska tässä vaiheessa nilkan liikkuvuus on yleensä vielä alentunut normaalista. Ei vammautunutta raajaa voidaan kuormittaa esimerkiksi kuntosalilla täysin normaalisti. Tällä on vaikutusta myös vammautuneen jalan toimintaan.

Nilkan liikkuvuuden lisääntyessä siirrytään staattisista pidoista dynaamiseen voimaharjoitteluun. Lääkärin luvan jälkeen aloitetaan jalan iskuttaminen progressiivisesti, kahden jalan matalehoisista hypyistä kohti yhden jalan korjean plyometrian hyppyjä.

Hyppelyharjoitukset kehittävät nopeaa voiman tuottoa, hermotusta ja vahvistavat nilkan jänteitä, lihaksia ja luita. Liukastuessa pitää pystyä reagoimaan mahdollisimman nopeasti välttyäkseen kaatumiselta. Hyppely on lisäksi erinomaista luuliikuntaa, luusto vahvistuu ja kestää paremmin. Hyppyharjoitukset kehittävät nilkkaa ja jalkaterää kestämään arjen kuormitusta. Hyppyharjoituksien lisäksi voimaharjoittelu on tärkeässä osassa kuntoutusta.

Kuntoutusjakson jälkeen on tärkeä tehdä jatkohoidollinen suunnitelma ja jättää muutama kontrollikäynti & yhteydenpito tulevien kuukausien ajalle. Näin esimerkiksi harrastuksiin palaaminen onnistuu paremmin ja voidaan välttyä useilta ongelmilta.


Kilpaurheilijoiden osalta on tärkeä pitää aktiivinen yhteydenpito valmennukseen ja suunnitella paluu lajiharjoituksiin yhdessä.


Kuvissa asiakkaana SM-liiga jääkiekkoilija ja fysioterapeutti Pasi Lieto.

Lue lisää Kuntomon fysioterapiasta, palveluista ja tiimistä