Fysioterapeutin kolme vinkkiä selkäkipuiselle, mukana kolme videota kotiin!
Selkäkipu on hyvin yleistä ja ehkä sen vuoksi siihen liittyy paljon uskomuksia ja pelkojakin, jotka voivat olla haitallisia selkäkivusta paranemisessa.
Voimakkaista oireista huolimatta selkäkipu on useimmiten hyvänlaatuista ja leikkauksia tarvitaan vain harvoin.
Yleensä selkäkipu menee itsestään ohi 4-6 viikon kuluessa. Iso osa kroonisista selkäkivuista on ns. epäspesifejä eli tarkkaa diagnoosia ei löydetä. Mikäli selkäkipu ”jää päälle” ja vaivaa joka päivästä elämää, estää tekemästä asioita ja rajoittaa liikkumista, on syytä hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle. Pääpaino selkäkivun fysioterapiassa on terapeuttisella harjoittelulla. Ammattitaitoisen fysioterapeutin ohjauksessa harjoittelu on turvallista ja etenee nousujohteisesti. Harjoittelu palauttaa normaalin liikkeen kehoon ja samalla lieventää liikkumisen pelkoa
1. Liike on lääke
Selkä kaipaa liikettä ja liike tekee sille hyvää, mutta jostain syystä liikkumista usein pelätään selkäkivun yhteydessä. Selkä nähdään usein heikkona rakenteena, ja tämän vuoksi selkäkipuinen voi helposti varoa selän käyttämistä ja liikuttamista. Tämä taas pitkittää selkäkivusta paranemista ja heikentää toimintakykyä. Todellisuudessa selkä on hyvin vahva ja sopeutuvainen rakenne. Selkä voi kipeytyä esim. eteentaivutuksen yhteydessä, jos se ei ole tottunut kyseiseen liikkeeseen. Tällöin voi helposti käydä niin, että eteentaivutusta ruvetaan välttämään entistä enemmän. Selkäranka on todellisuudessa luotu taipumaan ja kiertymään, jonka vuoksi on tärkeää totuttaa se erilaisiin liikkeisiin.
Selkäkivun osalta yksi parhaiten tiedetty seikka on, ettei se parane lepäämällä. Liikunnan ei tarvitse olla mitään uutta tai hankalaa ja esim. äkillisen selkäkivun yllättäessä suositeltavaa on käydä kevyitä kävelylenkkejä.
2. Hengitä
Tutkimuksessa on osoitettu pallealla olevan vaikutusta alaselkäkipuun. Pelkästään palleaa aktivoimalla voidaan vähentää alaselän kipuja ja jäykkyyttä. Selkäkivun yhteydessä hengitys muuttuu usein pinnalliseksi, jolloin pallea ja muut lihakset jännittyvät. Pallea on lihas siinä missä muutkin lihakset ja se kaipaa käyttöä. Sen käyttö hengittäessä lievittää kipua, alentaa kivun tuottamia stressihormonimääriä kehossa ja parantaa selän ja koko kehon liikkuvuutta. Voit harjoitella pallean käyttöä esimerkiksi selinmakuulla. On kuitenkin tärkeää muistaa huomioida pallean käyttö myös arjen askareissa.
3. Vaihtele asentoja
Vaihtelevat asennot ovat terveellisiä selälle. On turvallista tehdä arjen askareita, kuten istumista ja kumartumista rennosti. Usein ihmiset ajattelevat olevansa huonoryhtisiä, jolloin he korjaavat ryhtiään pitkin päivää. Ei ole olemassa sellaista ryhtiä, johon jokaisen pitäisi pyrkiä, vaan meillä jokaisella on oma yksilöllinen rakenne, eikä hyvä ryhti tarkoita luotisuorassa seisomista. Yleinen virhe ryhdin korjaamisessa on suorittaa ylisuuria korjausliikkeitä, josta seuraa jännityksen lisääntyminen. ”Optimaalisessa” ryhdissä jäsenissä kuuluisi olevan mahdollisimman vähän jännitystä.
Ryhdin tuijottamisen sijaan kannattaisi miettiä, kuinka monessa erilaisessa asennossa pystyy tekemään arjen toimintoja päivän aikana. Olennaista on se, että kroppa on riittävän elastinen ja hallittu, jotta missä tahansa asennossa oleminen, asennon muutokset ja liikkeet tapahtuvat pehmeästi.
Kirjoittajat ovat Kuntomon fysioterapeutit Marjaana Koivuranta ja Piia Vänttilä, Kempeleen Zeppeliinin toimipisteestä. Marjaana on äitiysfysioterapiaan sekä tuki- ja liikuntaelinvaivoihin erikoistunut fysioterapeutti. Piia on fysioterapian koulutuksen lisäksi Lisäksi koulutettu hieroja ja tällä hetkellä opiskelen myös liikuntaneuvojaksi.
Fysioterapia aikoja heille voi varata kätevästi Kempeleen toimipisteeseen Zeppeliiniin sähköisen ajanvarauksen kautta tästä!